Cerita petang sabtu...
Saya guna lingkungan sukatan seperti dibawah. Dengan kata lain, tambah sampai agak-agak sedap rasa.
Bahan-bahan |
500g jagung
4-6 sudu besar susu pekat
2-3 sudu besar majerin
1-2 sudu kecil garam
Jagung... saya pilih dah siap biji-biji. Sejuk beku. Rasanya agak kurang berbandingan yang segar. Saya kukus jagung ni selama 30minit. Lepas tu baru tambah bahan rasa. Puas hati makan. Hasil siap 1 paket ni dapat anggaran 4-5 cup. Kat Giant, kos jagung ni rm3.50 dan rm4.50 untuk 2 tongkol. Berbaloi kan kalau buat sendiri.
Siap dah.. |
Langsai akhirnya hajat biar pon Tok Siak bising sebab bukan minat dia & kena paksa makan.
Kek coklat pulak cerita pagi Ahad. Kek Coklat Lembap Naik_Turun_Balik. Hehehh. Sederhana manis & gebu. Sebabnya nak habiskan stok bahan-bahan biskut. Sejak bulan puasa lagi tersadai. Beli untuk buat biskut raya tapi tak berkesempatan. Kek coklat pon bukan peberet Tok Siak. Apa lagi... kek ni gue yang punyer. Penting diri sendiri! Mak.... makan sikit je. Masa ni.. baki kek ialah 5 potong dalam peti sejuk. Yang lainnya, petang semalam jamu budak-budak kat rumah bawah pokok mangga beserta teh o ais ;)
No comments:
Post a Comment