Dari minggu lepas saya teringin nak makan cucur badak. Misi cucur badak ditunda hari ni. Resipinya... hmm... google ler. Resipi siapa yang jadi pilihan?. Hasil google sejak beberapa hari yang lepas, resipi Princesshayati terpilih. Sementara tunggu, keledek empuk, ini saya copy paste resipinya:
Bahan-bahan kulit: 2 biji keledek bersaiz besar, 1 cawan tepung gandum, garam.
Bahan-bahan inti: 1/2 biji kelapa parut, 1 cawan udang kering, 2 biji bawang besar, 5 batang serai,1 sudu kecil kunyit serbuk, 5 tangkai cili kering (ikut kepedasan masing2), 1 sudu besar minyak masak, Garam dan gula.
Cara-cara masak inti: Cili kering, serai, udang kering dan bawang dikisar dengan sedikit air. Setelah halus masukkan kelapa parut. Kisar sekejap. Setelah itu masukkan semua ke dalam kuali. Masukkan juga kunyit, minyak, garam, gula dan serbuk perasa. Kacau sehingga inti masak, ia akan kelihatan kering sedikit.
Cara-cara mengadun doh: Guna sedikit minyak masak di tangan agar tepung tidak melekat.
Isikan inti kedalam doh dan tutup dengan rapat. Goreng hingga masak.
Isikan inti kedalam doh dan tutup dengan rapat. Goreng hingga masak.
28 Sept...
Inilah hasilnya. Menu sarapan pagi Jumaat. Seeeedappppp. Heee.