January 29, 2012

cerita 131... Balik Melaka... Motan kiter

Musim motan .....

Pas time ofis semalam, kitorang (Mak, Lalingku & aku) gerak terus ke Melaka. Ada kenduri kawin. Gerak lebih kurang 1:20pm dan sampai rumah kenduri jam 3:16pm. Jemputan dah mula menyusut. Rezeki kitorang masih ada. Heheh. Aku ngidam makan nasi minyak. Sebelum balik Cheras, kitorang wajib singgah umah Alang. Sembahyang dan rehat jap. Dan acara gait rambutan. Walaupun acara ni tak seberapa, tapi bagi aku, satu pengalaman yang best & menarik. Mungkin dah lama tak petik buah dan senaman ringan. Berpeluh-peluh. Si tukang gait, sambil gait... sambil makan. Adoi aiii. Yang aku tukang kutip buah & sampah kat bawah.




January 28, 2012

cerita 130... sabtu bertemu sabtu

Seminggu tak post apa-apa. Sebok ngan jahitan. Cuti panjang. Hari ni baru masuk keje. Hari ni baru ada masa online.. update story. Cuti lebih kurang seminggu tak ada pegi mana-mana. Lalingku keje. Kebanyakan orang umumnya, cuti sampai hari selasa. Tapi sebab company aku keje majoritinya menyambut Tahun Baru Cina, bos kasi tiga hari cuti potong cuti tahunan dan sehari cuti percuma. Jadi, seminggu cuti raya bermula sabtu lepas. Huahahaha... potong cuti aku yang bakinya dah tak seberapa diawal tahun ni.

Malam tadi gi tengok bola kat stadium MBPJ Kelana Jaya. Sabah lawan PKNS. Seri 2-2. Ok laa. Aku dah bajet kalah 2-0 sebab cam tak ada harapan bila tengok cara diorang main. Sorakan team sorak pon dah mula menyusut. 

January 21, 2012

cerita 129... ada apa hari ni

Hari ni hari pertama cuti panjang. Hari ni hati ni berbelah bagi samada nak turun kl atau dok umah menjahit. Pikir-pikir... akhirnya keputusan dok umah dibuat. Rehat dua.. tiga hari. Plan apa yang patut. Pas tu baru membeli belah. Shopping untuk bisnes... bukan shopping untuk diri sendiri.
Awal pagi, rayau Putrajaya. Hantar Kak Ida. pas tu aktiviti Pembersihan kecil-kecilan. Esok sambung lagi. Kalau buat semua... pengsan  nak kemaskan sampah sarap yang bertahun-tahun tersimpan. Cauuuu ;)

January 20, 2012

cerita 128... Saya nak kongsi barang baru

Mari... mari tengok. Ada barang baru.
Sebelum ni, aku jarang-jarang bedak muka & lipstik. Time ada event yang sangat penting je. Tak suka ada benda yang memberatkan kulit muka. Kalau pakai krim atau bedak, tambah lagi minyak kat muka ni. Tak dinafikan, kulit muka perlu dialas dengan krim atau bedak daripada terdedah terus kat cahaya matahari.
Macam-macam produk krim & bedak muka aku guna. Akhirnya, tak payah pakai apa-apa. Akibatnya, muka berkilat & gelap. Buat tak tau tapi buat tau juga laaa.
Kemarin, aku gi farmasi untuk beli pencuci muka. Terpandang kat krim ni. Macam nak cuba... maka jadi la rembat satu. Aku cuba pakai sehari. 'Ringan' kat muka & tak ada minyak sangat. Dan memang macam best krim ni.
Hari ni lupa pakai.. sebab baru nak belaja pakai krim. Heheheh. Rinduuu la sama kamu. Huahahaha.

Hari ni hari terakhir keje. Mungkin aku balik awal hari ni. Esok dah mula cuti seminggu. Teruja yang tak sangat. Lek luuuu. Walaupun cuti ofis, aku banyak nak buat keje untuk projek uncang & bisnes baju. Esok mula gerak. Hari ni lalingku cuti. Cuti untuk beli mesin-mesin welding, settlekan kereta & amik aku balik petang nanti.

Hamper & Limau tahun ni

January 19, 2012

cerita 127... mood raya

Tinggal beberapa hari nak menyambut Tahun Baru Cina. Esok, Jumaat hari terakhir keje. Sabtu minggu depan baru keje semula. Cuti tahun ni aku tak gi mana. Tak ada plan nak cuti-cuti. Lalingku keje. Plan sendiri... projek menjahit & layan bisnes suar baju.
Bonus.... dalam proses menghabiskan duit. Heheh. Alhamdulilah. Bonus kali ni, aku manfaatkan kat projek uncang, bisnes seluar baju & sumbangan kat bisnes welding lalingku. Tak ada satu sen aku bazirkan kali ni. Cukup dengan apa yang ada.

January 14, 2012

cerita 126... sebentuk cincin emas

Awal 2000..
Minggu lepas, lalingku jumpa sekeping gambar aku yang diambil lebih kurang 12 tahun lepas dari album Mak. Slim gitu. Aku dah lupa ada gambar time-time slim. Dia amik simpan dalam poket baju. Aku kuarkan sebab nanti termasuk dalam mesin basuh & aku tampal kat cermin meja solek. Sejak daripada tu, hari-hari kitorang dok tengok gambar tu. Dan malam tadi time lepak tunggu waktu isyak, kitorang pandang gambar tu & citer2 perihal badan slim aku itu. Tetiba lalingku cakap, dia akan hadiahkan cincin emas kalau aku dapat kurangkan berat badan sampai 55kg dalam masa 6 bulan. Bermakna 14 Julai ni misti siap. Perghhhhhh.... lbh kurang 30kg dari sekarang tuhhh. Boleh ke? Cam mana pon aku sahut cabaran. Dan kalau aku tak berjaya, aku kena belikan dia kamera canon idaman dia tapi aku bayar rm350 je & dia bayar selebihnya.  
Ya Allah, aku bermohon usaha ni berjaya. Amin

January 13, 2012

cerita 125... aku lupe!

12 Januari setiap tahun...

Yerr, sampai ati..aku lupe semalam genap 3 tahun arwah ayah kembali ke rahmatullah.

Al-fatiha...

Ayah, maafkan Wa. Insyallah, esok Wa datang lawat Ayah

January 12, 2012

cerita 124... jangan sampai jadi najis (hahaha... )

Baru terlintas fikir sambil2 klik2 ceramah ustaz kat youtube, tak penah pon nampak mypeberet ustaz2.. Ustaz Kazim & Ustaz Idrus, berceramah dalam satu majlis. Saja2 klik, terjumpa wajah2 kesayangan hamba kat video ni.....
Ohoo... Ustaz Kazim panggil Ustaz Idrus mai ceramah, tak bagitau i pong.. Tima kasih kepada individu yang upload.

Selain pakar dalam hal-ehwal agama, diorang pakar hok lain gak. Saksikan...



January 10, 2012

cerita 123... masuk kelas

Hari ni aku mohon jadi student kolej. Hehehh.... student kolej komuniti. Akhirnyerrrrr.. 6 bulan aku tunggu kursus dibuka. Walaupun kursus yang aku harap-harap sangat tak kena ngan masa aku, kursus Ahad ni pon jadi ler. Untuk menambah ilmu yang baik. Harap-harap dapat masuk kelas Ahad ni. Lalingku dah kasi lampu ijau. Kalau dapat, sian Lalingku sendiri diujung minggu ni. Misti die tido tanpa diganggu dari pagi sampai ler ke petang... huahahahaa

cerita 122... azam helaian pertama

Sejak kebelakangan ni, aku rasa perubahan kat diri sendiri. Dari sifat-sifat yang negatif  kepada sifat-sifat positif yang lain.Sebelom ni, aku slalu skip-skip mengaji... selang hari, minggu... bulan. Hehehh. Tapi sejak Disember hari tu, aku mula kembali membaca ayat-ayat Al-Quran sekerap yang boleh. Selain tu, aku dengar & ikut selawat... zikir sambil buat keje kat ofis. Aku juga dah mula tapis hal-hal yang melalaikan diri daripada beribadah. Sikap suka bertangguh... malas.. banyak cekodok makin menyusut. Lalingku pon perasan perubahan aku. Alhamdulilah.. semoga rutin kini kekal dan aku jadi semakin hari semakin baik ;)