Waaaa.. makin teruja melayan makan. Kali ni misi buat ais krim. Cam sedap je bila tertengok group masak tepek hasil tangan mereka. Terbayang je ais krim coklat siap topping dan chips. Ok, jadi buat. Maka, rembat lagi duit Tok Siak. Macam biasa, dia pasrah. Cubaan kali pertama. Hasil ujikaji seperti yang diharapkan bila intai sikit awal pagi tadi.
|
Unsur-unsur yang perlu |
Bahan-bahan: 1/4 tin susu pekat, 1 tin susu sejat, 1-2 sudu besar ovalet, coklat emalco (pilihan), cecair vanila, 1/4 cawan serbuk koko, chocolate chips (pilihan).
Cara-cara: Saya putar sampai likat susu pekat + susu sejat + emalco selama 20-30 minit. Lepas tu tambah serbuk koko + esen vanila hingga sebati. Lepas tu saya beri peluang kat chips menyelam dalam sebatian coklat tu. Dah siap, simpan dalam tempat sejuk beku. Akhir sekali, cuci peralatan serta pastikan ruang kerja bersih dan kemas sebelum meninggalkan dapur.
|
Proses pelikatan sebatian |
|
Tangan dah lenguh! Kasi tenggek dia |
Kesimpulan: Resipi yang berjaya. Tahap kemanisan ikut citarasa. Boleh kurang atau tambah manis susu pekat. Serbuk koko boleh tambah atau kurangkan sukatannya. Proses pelikatan memerlukan bekas yang kecil seperti bekas plastik gambar kat atas. Kalau bekas besar, makan masa nak likat. Chips memang betul2 nyelam sampai dasar. Hmmm... agaknya tambah bila separuh keras atau sebagai hiasan. Satu lagi kaedah jimat belanja.
No comments:
Post a Comment