November 3, 2014

Tugasan: Bingka Ubi

Bukan senang dapat ubi kayu segar dari ladang. Kali ni bingka ubi kayu menggunakan resipi Puan Azie (Azie Kitchen). Walaubagaimanapun saya ubah sedikit dengan tambah gula melaka untuk elak penggunaan pewarna.

Bahan-bahan:



1 kg ubi kayu (disagat)
1 cawan gula melaka
1/2 sudu teh garam
2 cawan air
250ml cawan santan




Cara-cara:

Ubi disagat.


Bila siap, saya tambah dengan 2 cawan air.
Sebatian ditapis dan dibiar 15 minit. Dalam tempoh ini, saya siap sedia menggris loyang dan mula memanaskan oven.


Ubi dalam tapisan dipindahkan ke bekas mengadun.

Sagu ubi kayu

Air tapisan membentuk 2 lapisan. Lapisan atas merupakan air dan lapisan bawah merupakan lapisan sagu yang agak keras. Lapisan air saya buang dengan hati-hati.


Di dalam bekas mengadun, sagu diadun bersama ubi gula merah, garam dan santan. Santan dituang sedikit demi sedikit sehingga seperti kepekatan adunan seperti adunan bancuhan jemput-jemput.


Adunan dituang ke dalam loyang telah digris (mentega atau minyak).
Adunan saya bakar 45 - 60 minit pada suhu 180 darjah Celsius atau sehingga masak. Bingka boleh dipotong bila sejuk sepenuhnya.



Sekian..

No comments:

Post a Comment

28 Oktober 2023

 Hari ni hari lahir Abang yang ke 51.. semoga roh mu di RahmatiNya. Bercekau & ketawa dah jadi kenangan. Dia lah idola. Abg borek adik r...