November 10, 2014

Tugasan Masak: Sambal Ketuk

Ketuk berkebun, guna tukul. Ketuk masak, guna lesung. Dah bosan lauk pauk bagai. Ni menu ringkas tengahari Ahad selain telur dadar. Sedap dimakan panas-panas. Resipi ni saya dapat dari kongsi resipi Facebook.

Bahan-bahan:


2 genggam Ikan bilis
20 biji Cili padi
2 biji bawang besar
2 biji limau kasturi/ nipis
Minyak untuk menggoreng








Cara:

Saya goreng semua bahan kecuali limau. Bawang & cili padi di goreng hingga layu.
Bahan goreng ditumbuk lumat atau separa lumat.
Lepas tu, perah limau dan digaul rata.


 Hasil tugasan:

Pembuka selera


No comments:

Post a Comment

28 Oktober 2023

 Hari ni hari lahir Abang yang ke 51.. semoga roh mu di RahmatiNya. Bercekau & ketawa dah jadi kenangan. Dia lah idola. Abg borek adik r...